Gülme, kızma, şaşırma, gözleri kısma gibi hareketler sonucu yüzümüzdeki mimik kasları hareket eder ve buna bağlı olarak üzerindeki ciltte de kırışıklıklar oluşur. Yıllar içinde bu hareketlerin tekrarlanması sonucu ciltte oluşan kırışıklıklar kalıcı hale gelir. Kişinin mimiklerini kullanma alışkanlığı, güneşe maruz kalma süresi, cilt ve kas yapısı, yaş ve cinsiyetine göre bu kırışıklıklar da değişik derecelerde olur.
Botulinum toksin tip A “Botox” Clostridium botulinum adlı bakterinin ürettiği toksinlerden biridir.Ciltteki istenmeyen çizgilerin yok edilmesinde kullanılan doz o kadar düşüktür ki toksin vücuda olumsuz etki etmez.Uygulandığı kasta nöromusküler blokaj yapar.İstemediğimiz çizgilerin oluşmasına sebep olan kasların gücünü zayıflatarak etki eder.
“Botox”un kozmetolojideki başlıca uygulama yerleri:
- Glab ellar çizgiler (kaş arası çizgiler )
- Horizontal alın çizgileri B
- Kaz ayağı çizgileri (göz kenarı kırışıklıkları )
- Kaş şekillendirme
Kaş arası çizgilerinin derinliğinin fazla olması kişiye kızgın,korkmuş,endişeli,…vb. olumsuz ifadeler verir.Yüzde devamlı böyle bir ifade taşımak sosyal başarıları olumsuz etkileyebilir.Bu çizgilerden mimikleri zayıflatarak kurtulabilirsiniz. Enine uzanan alın çizgileri alındaki kasların aşırı kullanımı ile belirginleşir.Bu kaslara yapılan uygulama ile çizgiler düzleşir.
Göz kenarı çizgileri genelde çevresel etkiler ile ilgilidir.Göz çevresi kaslarının kontraksionu ile çizgilerin belirginliği artar.Bu kasların zayıflatılması ile çizgiler açılır, kırışık görünüm kaybolur. Dolayısı ile daha genç bir yüz ifadesi ortaya çıkar.
Kaşları hareket ettiren kaslara yapılan çeşitli uygulamalarla kaşların yay şeklinde daha kalkık ya da kaş kuyruğu daha yüksek şekillendirmeler yapılabilir. Botox uygulamaları geri dönüşümlüdür.Dolayısı ile yüzünüzün eski formunu tercih etmeniz durumunda başka bir müdahele gerekmez.Eğer uygulamaları(cilt ihtiya cına göre 3-5 ayda bir) düzenli yaptırırsanız bir süre sonra botox uygulanmadığı halde yeni kırışıklık gelişmediğini göreceksiniz.