Memeler kadın vücudunda kadınsı algıyı (feminen görüntü) oluşturabilmek için önemli bir yeri vardır ve göğüs kafesi ölçüsü içinde memelerin belirgin olmaması kadınsı görüntü için bir sorun teşkil edebilmektedir. Meme büyütme ameliyatı ile bu konudaki eksiklerin giderilmesi amaçlanmaktadır.
Hangi durumlarda yapılır?
- Gelişme sırasında memeler yeterince hacim kazanmayabilir.
- Gelişme sırasında heriki meme arasında belirgin hacim farklılıkları yani asimetriler olabilir
- Aşırı kilo verme veya gebelik sonrası memelerde hacim kayıpları olabilir
- Özellikle kanser tedavisi için memelerin bir kısmı veya tamamı alınabilir
Meme Büyütme için uygulanabilecek yöntemler:
- Slikon Protez ile meme büyütme
- Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme
- Dolgu maddeleri ile meme büyütme
SİLİKON PROTEZ İLE MEME BÜYÜTME
Meme dokusu altında bir boşluk yaratılarak içine protez yerleştirilmesi şeklinde yapılan operasyonlardır.
Konulan protezler içeriklerine göre slikon doldurmalı protezler ve serum doldurmalı protezler olarak ayrılıyor. Heriki protezdede etrafında slikon bir kılıf bulunuyor serum doldurmalı da içine serum, silikon doldurmalıda içine silikon konuyor. Ben klinik tecrübelerime dayanarak silikon doldurmalı olan protezleri tercih ediyorum. Silikon doldurmalı olan protezler 2006 senesinde FDA onayı alarak estetik amaçlı da güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir.
Protezler yüzeylerine göre pürtüklü (textered) veya düz yüzeyli olabilir. Yapılan çalışmalarda meme protezi etrafında vücudun oluşturduğu ince kalınlıkta kapsül oluşumu pürtük yüzeyli olanlarda en az olmaktadır. Bu nedenle ben de klinik uygulamalarımda pürtük yüzeyli (textered) olanları tercih ediyorum.
Protezler içerdikleri slikonun yapısına göre de cohesiv ve non-cohesiv olarak da ayrılmaktadırlar. Cohesiv olanlar silikonun yapısından dolayı formlarını koruyabilmektedir(form-stabil). Non-cohesiv olanlar ise formlarını koruyamamaktadır(form-nonstabil). Daha akışkandırlar. Non-cohesiv olanlar delinse kılıf dışına akabilse de cohesiv olanlar delinse bile kılıf dışına çıkmazlar. Cohesiv jel protezler ile memeye şekil vermek daha kolay olmaktadır. Ben klinik uygulamalarımda form stabil olan cohesiv slikon protezleri tercih ediyorum.
Protezler şekillerine göre de yuvarlak ve anatomik (damla şekilli) olarak ayrılırlar. Hastanın memesinin yapısına, cilt yapısına, arzuladıkları meme şekline göre herikisini de kullanmaktayım. Anatomik olanlar daha çok tercih ediyor olsam da bazen hastanın bahsettiğim özelliklerinden dolayı yuvarlak olanları da kullanabilmekteyim.Bunların detaylarını blog yazılarımda tartıştım orada rahatlıkla bulabilirsiniz.
Ameliyat öncesi planlama
Ameliyat öncesinde doktorunuzla detaylı bir planlama provası yapılmaktadır. Hastalarıma özel bir korse giydirip içlerine sizer dediğimiz protezin vücut içinde olduğu hali simüle eden aparatları kullanarak hastamın hacim olarak beklentilerini anlamaya çalışıyorum.
Ardından detaylı ölçümlere geçiyoruz. Memenin kendi genişliğine, yüksekliğine, meme başının pozisyonuna göre uygun şekilde ve uygun hacimde protezi belirliyoruz.
AMELİYAT
Meme protez ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık bir saat içinde yapılan bir ameliyattır.
Giriş yeri : Memede protezi koymak için birkaç giriş yeri uygulanabilmektedir. Bunlar; meme altı, meme başıdır. Koltuk altı ve göbek deliği gibi giriş yerleri de zorlanabilir ama komplikasyonlar açısından ve ameliyatın güvenirliği açısından pek tercih edilen giriş yerleri değildir. En sık kullanılan giriş yeri meme başı ve meme altıdır. Bu iki giriş yeri de cerahın tecrübelerine hastanın isteklerine meme başının büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Eğer meme başı küçük ise burayı kullanmak imkansız hale gelebilir. Ben daha çok meme altı kesiyi tercih etsem de meme başı girişi de hastanın özelliklerine göre tercih edebiliyorum. Bunun detaylarını blog yazılarımda paylaştım. Giriş yerlerinde yaklaşık 4 cm lik bir kesi kullanılıyor.
Resimde görüldüğü gibi protez ya meme dokusunun altına yada kas altına konabilir. Bunun tercihi vakaya göre değişmektedir. Klasik bilgi olarak memede sarkma varsa meme dokusu altına koyma tercih edilebilse de ben tecrübelerime dayanarak meme dokusu altına koymayı pek tercih etmiyorum. Memede hafif sarkma var ve cilt kalınlığı fazla ise tercih edebiliyorum. Yani hastasına göre bunlara karar veriliyor. Büyük çoğunlukla protezi kas altına koymayı tercih ediyorum. Kas altına koyarken de Dual-plan denen protezin bir kısmını özellikle üst kısmını kas altında tutacak şekilde yapılan tekniği daha fazla tercih ediyorum. Bu konuyu da blogda detaylı olarak tartıştım.
Tüm kanama kontrollerin yapıldıktan sonra ve protez boşluğa yerleştirildikten sonra giriş yeri en az iz kalacak şekilde estetik olarak kapatılmaktadır.
Ameliyat sonrası
Ameliyat sonrası hastalarım en az ağrı duymaları için güçlü narkotik analjeziklerle uyandırıyoruz. Özellikle gergin ciltli olan hastalarda bir gerginlik ağrısı olabilmekle birlikte uyguladığımız ilaçlarla katlanılabilir hale gelmektedir.
Ameliyat bitiminde memeyi saran sporcu sütyeni giydirilir. Bu yaklaşık 2-3 hafta kadar devamlı giyilmesi istenmektedir. Hastanın durumuna göre devamına veya başka sütyenlere geçişlerine karar verilir. Ameliyat sonrası bir gece hastanede kalınmaktadır. İsteyen hastalar ise eğer durumları uygunda 5-6 saat hastanede kaldıktan sonra evine gönderilebilmektedir. Ameliyat çıkışında giriş yeri üzerinde bir pansuman bulunur. Sonrası pansumanlar çıkışta belirlenir.
Sıkça Sorulan Sorular
Meme protez ameliyatı ile süt vermem etkilenir mi?
Meme protez ameliyatı sonrası çok acı çeker miyim?
Meme protez ameliyatı sonrası en az acı duymanız sağlanmaktadır. Güçlü narkotik analjeziklerle uyandırılmakta ve güçlü ağrı kesiciler yapılmaktadır. Hastamın bilmesi gereken özellikle gergin cildi olanlarda bir gerginlik ağrısı olabailmektedir.
Mememin ne kadar büyüyeceğine nasıl karar veriyoruz?
Memedeki büyüklük anlayışı aslında insanların güzellik algısına göre değişmektedir. Bazısı daha büyük ve iddalı olan bir memeyi tercih ederken bazısı daha küçük ve doğal görünümlü memelerini tercih ediyor. Bunu anlamak için hastamla detaylı bir görüşme yaparak beklentilerini anlıyorum. Beklentilerini daha gerçekçi belirleyebilmek için ‘external sizer’ denen aparatları kullanarak ayna karşısında güzel meme anlayışını belirliyoruz.
Ardından detaylı ölçümler ile vücuduna memesine uyacak en ideal protezi seçmeye çalışıyoruz.
Kullanılan protezlerin bir miadı var mı?
Kullanılan protezlerin normalde bir miadı yoktur. Ömür boyu kullanılabilir. Protezden kaynaklı bir sorun yaşanırsa garanti kapsamında protezi protez ücreti ödemeden değiştirebiliyoruz.
Protezde bir yırtılma olursa bunu anlayabilir miyiz?
Evet bu anlaşılabilir. Memenin hacminde ve şeklinde belirgin değişiklikler olur. Ağrı, kızarıklık ve şişlikler oluşabilir. Böyle durumda meme ultrasonu veya MR gibi yöntemlerle tanı kesinleştirilir. Böyle durumda protez değiştirilmesi gerekmektedir.
Meme Protez ameliyatı olursam meme kanseri için rutin tetkiklerimi yaptırabilir miyim?
Evet meme protezi yaptırmış olan hastalar ultrason, MR ve mammografi yöntemleri ile rutin takiplerini yaptırabiliyorlar.
Ameliyat sonrası mememin şekli ne zaman tam oturacak?
Meme ameliyat sonrası bir ödem gelişir. Meme şekli de hemen oturmaz. Oluşan ödemlerin önemli bir kısmı ilk 2 ayda gider, ama detayların oturması 6 ayı alır. Meme başının kalıcı his kaybı beklenilen bir durum değildir ancak geçici olarak oluşabilir.
Meme protez ameliyatı sonrası masaj yapmak gerekli mi?
Ameliyat sonrası masaj uygulamasını rutinde tavsiye etmiyorum. Kontroller sırasında masaj yapılıp yapılmayacağına karar veriyoruz.
YAĞ ENJEKSİYONU İLE MEME BÜYÜTME
Meme büyütmede yağ enjeksiyonu kullanılması bir zamana kadar pek tercih edilmemiştir. Verilen yağ memede küçük kalsifikasyonlara neden olup ileride meme tümörü takibi açısından bir olumsuzluk yaratır mı diye çekinceler oluşmuştur, ama yapılan çalışmalarda gösterilmiştir ki verilen yağ memenin rutin takibinde herhangi bir olumsuzluk yaratmamaktadır. Ben uygulamalarımda meme büyütmede ilk tercihim protez uygulaması olmakla birlikte eğer haifif bir büyüme isiyorsa sadece yağ enjeksiyonunu da kullanabiliyorum. Daha çok yağ enjeksiyonlarını meme protez ameliyatına ek olarak memenin bazı bölgelerini doldurmak için ve şeklinin daha iyi olması için de kullanabiliyorum. Memeye yağ enjeksiyonu şu hali ile tercih ettiğim yöntemler arasına girmiş durumda.