Ortognatik cerrahi; yüzde, dişleri taşıyan kemiklerin hareketlendirilmesi ve bu sayede hem ısırım bozukluklarının giderilmesi hem de yüz oranlarının düzeltilmesi sağlanabilen bir ameliyattır. Dişlerimiz altta mandibula dediğimiz alt çene üzerinde üstte ise maksilla dediğimiz üst çene üzerinde sıralanmışlardır. Ortognatik cerrahi ile bu dişlerin sıralandıkları arkların olması gereken yerlere hareketlendirme gerçekleştirilir. Temelde hem ısırım bozukluklarını düzelten hem de yüz oranlarını düzelten bir ameliyattır.
Ortognatik cerrahi benim en severek uyguladığım bir tedavi şeklidir. Hastamın hem ısırım bozuklukları tedavi edilirken yüzündeki çene kemiklerini hareketlendirerek yüz görünümünde de çok olumlu sonuçlar alabiliyoruz. Aslında yüz bölgesinde birçok estetik uygulamalarımız var ama güzel bir gülüşü ortognatik cerrahi ile sağlayabiliyoruz. Orta yüz, alt yüz ve boyun bölgelerine olan etkisi ile hastanın aradığı olumlu sonuca varabiliyoruz.
Güzel gülüşten kastımız, gülme sırasında
- Dişlerin düzgün sıralanması
- Üst dişlerin tüm boyutu ve ilave diş etlerinin 1-2 mm görünmesi
- istirahat halinde de üst dişlerin sadece 1-2 mm görünmesidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Dişlerimde oluşan çarpık görüntüler yani dizilim sorunları her zaman cerrahi mi gerektirir?
Dişlerde oluşan bu dizilim bozuklukları bazı durumlar vardır ki sadece ortodontistlerin tel tedavileri ile düzeltilebilir. Yani aslında dişlerin üzerinde oturduğu alt ve üst çenelerin pozisyonunda bozukluk yoktur, ama bu kemikler üzerinde dişlerin diziliminde sorun mevcuttur. Ortodontistler yaptıkları tel tedavileri ile bu bozuklukları giderebiliyorlar. Ama bazen öyle bir durum vardır ki dişlerin hareketlendirilmesi ısırım sorununu ve yüzdeki oran sorunlarını gideremeyebilir. Bu durumda ortognatik cerrahi ile dişlerin üzerinde oturduğu kemiklerin hareketlenmesi gerekmektedir.
Bazı ortodontistler eğer tedavi portföylerinde cerrahi opsiyonu yoksa, aslında kemikler seviyesinde de sorun varken bunu sadece dişleri hareketlendirerek veya diş çekimleri yolu ile halletmeye çalışınca pek istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle güzel bir gülüş arayışında iken cerrahiye de hastayı hazırlayabilen ortodontistlerle çalışmak avantaj sağlar.
Tedavi şekli sırası nasıl olmalıdır? Önce ortodonti tedavisi mi yoksa ortognatik cerrahi mi yapılmalı?
Bu konu aslında biraz da ekibin tercih ettiklerine bağlıdır. Genelde önce ortodonti tedavisi ile dişlerin çene üzerinde sıralanması sağlanır. Ardından kemikler hareketlendirildiği ortognatik cerrahi uygulanır. Önce cerrahi yapmanın çoğu vaka için uygun olmadığını düşündüğümüzden genellikle önce ortodonti tedavisi ile dişler sırlanıp ona göre planlamalar yapıp cerrahiyi uyguluyoruz.
Ameliyat sonrası nasıl olacak?
Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Bir gece hastanede yatıldıktan sonra hastanın uyumuna ve ve yapılan işlemin özelliğine bağlı olarak alt ve üst dişleri birbirine lastikle bağlıyoruz. Bu dönem 5 -10 gün arasında değişmektedir. Bu dönemde hasta sulu duru içiyor. Ardından yemek zamanları dişleri açarak rondodan geçirilmiş yiyecekleri yutarak 1-2 hafta geçiyor. Ardından yumuşak yiyecekleri arka dişler ile öğütmesine izin veriliyor. Sonrasında tolere edebildiği şekilde daha sert yiyeceklere geçiş yapılıyor. 1-1,5 ay içerisinde sert şeyleri yiyecek hale geliyor.
Ameliyat sonrasında ortodontist bazı rütuş tedavilerini devam edebilmektedir. Yüz bölgesinde başlangıçta bir ödem oluşur ama bu zaman içerisinde azalmaktadır. Başlangıçtaki ödemin yarısı ilk 3 hafta içerisinde, % 80 i ilk 3 ay içersinde giderken detaylar 6 ay içerisinde oturmaktadır.
Ameliyat sonrası nasıl bir yüz şekli olacağını görebilecek miyim?
Ameliyat sonrası yüzün olabileceği şekille ilgili hastama detaylı bilgi vermeyi herzaman ilke edinmişimdir. Bunu daha önce benzer sorunları olan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası resimlerini göstererek hastalarımın bir fikir sahibi olmalarını sağlıyorum.
Hangi durumlarda ortognatik cerrahi gerekir?
Normal bir yüz gelişiminde alt ve üst dişlerin oturduğu alt ve üst çeneler bir uyum içerisinde gelişirler ve büyürler. Çeşitli nedenlerle bu genetik olabilir veya sonradan çevresel nedenler olabilir, bu uyumlu gelişme oluşamaz ve yüzde,
- Yüz uzunluğu fazla olabilir
- Yüz uzunluğu az olabilir
- Alt çene geride olabilir
- Alt çene ileride olabilir
- Üst çene geride olabilir
- Üst çene ileride olabilir
- Alt ve üst çene yerinde olup çene ucu ile ilgili sorunlar olabilir.
- Üst çene vertikal uzunluğu fazla olabilir ki bu durumda hastalarda genellikle güldüklerinde diş etleri fazla görülür (gummy smile).
- Üst çene vertikal uzunluğu fazla olmayıp üst dişleri çok gömük görünür.
- Isırdığı zaman arka dişlerde erken dokunuş olduğu için dişlerin ön kısımda tam kapanamaması (anerior open-bite) olabilir.
Bu durumlarda ortognatik cerrahi gerekmektedir.
Çene ameliyatından diğer ameliyatlara göre daha mı çok korkmalıyım?
Ortognatik cerrahi ameliyatları bir zamanlar, hayli uzun süren ve meşakatli ameliyatlardı.