Yüzün orta bölümünde bulunan burun, yüz görünümünü etkileyen estetik ve fonksiyonel bir organdır. Burun estetik ameliyatında ise boyutlarını küçültmek veya büyültmek, ucunu yeniden şekillendirmek, tümseğini uzaklaştırmak, burun deliklerinin şekillerini düzeltmek gibi işlemler uygulanabilir.
Burun aynı zamanda fonksiyonel bir organ olduğu için estetik amelilyatlarında fonksiyon açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Burundan nefes alma zorluğu olduğu durumlarda, nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler (septoplasti, konka rezeksiyonu…) ile birlikte yapılabilir. Ameliyat sırasında gelişimsel yada çarpma sonucu oluşan burun tıkanıklıkları(deviasyon) da düzeltilebilir.
Burun ameliyatlarında istenen sonucun alınabilmesi için hastanın doktoruna isteklerini anlatması, yapılacak girişimin planlanması konusunda doktorunuzu yönlendirecektir. Doktorun ameliyat sırasında yapmak istedikleri ile hastanın yapılmasını istediklerinin aynı noktada olması gerekmektedir. Bu görüşmelerde farklı açılardan çekilen fotoğraf üzerinde ölçümler yapılarak en ideal burun modeli hasta için belirlenmektedir. Digital kamera ile çekilen bu fotoğraflar bilgisayar ortamına alınıp üzerinde oynamalar yapılarak en ideal burunun hasta ile beraber karar verilmesi sağlanır. Muayene esnasında burun içi muayene de yapılıp nefes almayı güçleştirilebilecek sorunlar belirlenip ameliyat planı buna göre yapılmaktadır.
Ameliyat sonrası burun sırtında bir hafta sonra çıkartılacak alçınız olacaktır. İlaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Morarma ve şişmeyi azaltmak için sizden başınız hafif yukarda yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres uygulamanız istenecektir.
Amaç yapıldığı belli olmayan, abartısız, doğal, yüzünüze yakışan bir burun oluşturmaktır.Yeni bir burun yeni bir hayatın garantisini vermez ancak görünümünüzün düzeltilmesi özgüveninizi tazeler.
Doktorunuz ile yapacağınız yüz yüze görüşmelerde daha detaylı ve sizin özelliklerinize uygun geniş bir görüşme yapılacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Ameliyat öncesi çok heyecanlanır mıyım?
Her türlü ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatının öncesinde de premedikasyon dediğimiz uygulama ile sizin heyecanınız ve stresiniz azaltılacaktır. Açık olan damar yolundan veya kas içi enjeksiyonla sakinleştirici yaparak sizi daha rahat bir şekilde amliyata alabilmekteyiz.
Ameliyat süresi ne kadar? Bunun önemi var mı?
Ameliyat süresi her zaman hastalarıma söylediğim gibi olabilecek en kısa süredir. Asla zamanla yarışmadan fakat olabilecek en kısa sürede bitirmek amacımdır. Kısa sürede yapacağım diye yapılması gereken şeyleri yapmamak veya üzerinde titizlenmemek gibi bir tarzım asla yoktur. Hastanın bu tip bir ameliyatı hayatında bir defa olacağını ve tüm şansını ve olanakları kullanması gerektiğini düşünürüm. Zaten gerekli tecrübeyi kazandıktan sonra bu süre çok abartılı olmamaktadır. Benim ortalama burun ameliyat sürem 2,5 saattir. Meslek hayatım boyunca ilkem ‘En iyi cerrah en hızlı cerrah değildir. En iyi cerrah en iyi sonucu en kısa sürede alan cerrahdır.’
Ameliyatımda burnuma neler yapılacak?
Burun ameliyatlarında yapılacak şeyleri teknik olarak da hastamın anlayacağı tarzda anlatmaya çalışırım. Hasta ne kadar detay bilirse korkuları o derecede azalacaktır. Burun ameliyatlarında ilkesel olarak yapılabilecek şeyler,
- Burun nefes almayı açıcı konka cerrahisi ve septum cerrahisi uygulanabilir
- Burunun hem kemik hem de yumuşak dokularını ilgilendiren tam rinoplasti uygulanbilir
- Burunun sadece ucunu düzeltmeye yönelik ‘tip rinoplasti’ uygulanabilir
Bu konularla ilgili daha detaylı bilgiler hem bizim sitemizde hem de diğer bilgilendirici sitelerde bulabilirsiniz. Fakat ilkesel olarak her buruna klasik standart bir işlem uygulamıyoruz. Hastanın isteklerine ve ihtiyaçlarına gore yapılacak işleri tamamen kişiye özel hale getiriyoruz.
Ameliyat sonrasında çok ağrım olur mu?
Burun ameliyatları sonrası ağrının en az bir şekilde olabilmesi daha çok ameliyat olduğumuz hastanenin anestezisine bağlıdır. Bu nedenle burun estetik ve diğer ameliyatlarımı anestezi doktorlarını tanıdığım hastanede yapmaktayım. Ameliyat öncesi hastanın hazırlanması ve ameliyat sonrası ağrı kontrolüne çok fazla önem verdiğim için gidebildiğim en kaliteli hastaneye ve en kaliteli anestezi doktorları ile çalışmayı tercih ediyorum. Sizin ağrı eşiğinize yani ağrıyı duyma derecenize göre ağrı kontrolü çalıştığım hastanenin anestezi doktorları tarafından yapılmaktadır.
Ameliyat sonrası şişlik ve morarma olur mu?
Burun estetik ameliyatları sonrası burun ve burun etrafında şişlik ve morarma olabilmektedir. Bu durumun en az bir şekilde olması için en ince aletlerle ve dokuya azami saygı göstererek ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Aslında bu konuda halk arasında yanlış bir kanı mevcuttur. Az şişlik oldu az morarma oldu ameliyat daha başarılı geçti. Aslında bu gerçeklerle bağdaşmıyor. Çünkü bu şişlik ve morarma hastanın yapısına da bağlıdır. Az şişlik olsun veya az morluk olsun diye yapılması gereken bazı müdahaleleri yapmamazlık yapılmaması gerektiği kanısındayım. Bu konuda hastamı detaylı bir şekilde bilgilendiririm. Eğer burnun üst yarısından bulunan kemik yapıları ilgilendiren müdahale yapılacaksa az da olsa şişlik ve morluk olabilmektedir. Bu tamamen geçici olduğu ve ameliyat başarısı ile alakası olmadığını hastama anlatırım. Ameliyat sonrası ilk 2 gün şişlikler ve morarmalar olup bu günden sonra hızla azalmaktadır. Birinci hafta sonrası burun atelini alırken göz etrafı şişlik ve morarma önemli ölçüde ortadan kalkmaktadır.
Burnuma tamponlar konup nefes almam engellenecek mi?
Geçmişte, hastaların en fazla ızdırapları olan burun içi tampon uygulaması yapıyorduk. Geri dönüşlerde hastaların en fazla rahatsızlık duyduğu ilk 2 gün burunda tampon olması ve nefes alamamaları idi. Bu tamponları çekerken de ağrı ve rahatsızlık duyuyorlardı. Şimdi ise burun içine eski tarz tamponlar koymuyoruz. İçi delikli silikon splintler koyarak hem burun çatısını destekleyebiliyoruz, hem hasta nefes alabiliyor ve hasta burun içi temizliğini rahatlıkla yapabiliyor. Ameliyat sonrası 2-7 gün içerisinde burun splintleri hiç bir ağrı veya rahatsızlık vermeden çıkartabiliyoruz.
Burun ameliyatı olduktan sonra şişliklerim ne kadar sürer?
Ameliyat sonrası burunda yapılan işleme bağlı olarak ödem olabilmektedir. Bu ödemin nedeni insan vücudunda oluşan bir yaranın iyileşme periodudur. Bu süreç 6ay, bir seneyi bulabilmektedir. Oluşan ödemin önemli bir kısmı ilk 2 hafta içerisinde ortadan kalkmaktadır. Kalan ödem ise yara iyileşme sürecine bağlı olarak bir yıla kadar devam etmektedir. Ameliyat olan hasta, kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2 haftadan sonra her türlü sosyal aktivitelerini gerçekleştirebilecek hale gelebilmektedir.
Burun ameliyatı görüşmesine gelen her hastaya bu ameliyatı olmayı tavsiye ediyor musunuz?
Hayır. Bana burun estetik ameliyatı için başvuran her hastayı burun ameliyatı olmaya ikna etmeye çalışmıyorum. Yaptığımız görüşme ve muayene sonrası eğer olacağı ameliyat kendisinin beklentilerini karşılayamayacaksa veya yapılacak olan ameliyatın yüzüne estetik olarak bir katkısı olmayacağına kanaat getirirsem tavsiye etmiyorum. Bazen hastalar burun ameliyatı talebi ile gelip yapılan tüm yüz muayenesinde bir çene ameliyatı, veya bir yağ enjeksiyonu veya diğer bazı uygulamaları tavsiye edebiliyorum. Bazı hastalarda da oluyor ki sadece burun ameliyatı değil ek bazı uygulamaların gerekliliği konusunda da detaylı bilgi verebiliyorum. Ama her başvuran hastayı ameliyat etmeliyim gibi bir düşüncem olmaz. Gerekliliğine inanmadığım ameliyatı asla yapmıyorum.