Diğer adları ile meme dikleştirme, göğüs toparlama veya mastopeksi çeşitli nedenlerle memenin tonusunu kaybetmesi ve meme dokusunun meme başı ile birlikte sarkması durumunda yapılan estetik bir operasyondur.
- Yaşın ilerlemesi
- Genetik nedenler
- Gebelik
- Süt verme
- Aşırı kilo değişiklikleri
nedenleri ile memenin ya sadece süt bezlerinde bir sarkama olabilir veya meme başı ile birlikte sarkma olabilir. Bazen meme başı normal olması gerektiği yerde olupta meme dokusunun sarktığı duruma glandüler pitoz diyoruz ki bu durumda meme de ciddi bir sarkma oluturur ve dikleştirmesi gerekmektedir.
Meme dikleştirme ameliyatlarında aşağı seviyede olan meme başını ve meme dokusunu olması gerekli olan yere taşımak için ve fazlalık olan meme dokusundan ve deriden kurtulabilmek için memede bazı izler oluşması kaçınılmazdır.
Uygulanacak yönteme bağlı olarak bu izler sadece meme başı etrafında, veya meme başı etrafında ve aşağıya meme altına doğru uzanan iz şeklinde veya ters T denen meme başı etrafında aşağıya doğru vertical ve meme altında horizontal iz olabilmektedir.
Sadece meme başı etrafında olan izle yapılan yönteme periareolar meme dikleştirme ameliyatı denmektedir. Benim klinik tecrübelerimle bu tip küçültmelerde meme şekli ağzı büzülmüş torba gibi olabildiği için pek tercih etmemekteyim. Ben daha çok meme başı etrafı ve altta tek vertikal iz veya ters T ile yapılan yöntemleri tercih ediyorum. Sonuç olarak meme daha iyi şekillendirilebiliyor. Eğer meme çok büyük değilse altta horizontal olan kesiyi ya yapmıyoruz veya çok kısa tutuyoruz. Eğer meme çok büyük ve küçültme fazla yapılıyorsa altta horizontal kesiyi ekliyorum. Çünkü bunu eklemeyip alttaki deriyi büzerek dikme yöntemi uygulanan hastalarda 6 ay içerisinde tekrar kesmek ve bu horizontal kesiyi oluşturmak gerektiği için hastamı iki kez yormaktansa ilk seferde memenin olabileceği en güzel hali oluşturmaya çalışıyorum. İzler zamanla solup daha az belirgin hale geliyorlar. Bu horizontal kesi memenin altında kaldığı için hastayı en az rahatsız eden iz de bu oluyor. İzler konusunda daha detaylı bilgiyi blog yazılarımda bulabilirsiniz.
Meme dikleştirme sırasında da bir miktar meme alınmaktadır. Genellikle meme başına 300 gr a kadar doku alınıyorsa buna meme dikleştirme ameliyatı, 300 gr dan fazla doku alınıyorsa buna da meme küçültme ameliyatı denmektedir.
Meme dikleştirme ve meme küçültme ameliyatlarında en önemli dikkat ettiğim konu oluşturulan memenin en doğal görünümlü olması ve zamana karşı en dayanıklı olmasıdır. Onun için meme üst kısmındaki dokuların korunması ve bu bölgenin meme dokusu ile desteklenmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrası hasta memnun kalabileceği bir dekolte görünümü de olması gerekmektedir.
Ameliyat ve sonrası
Ameliyat ve ameliyat sonrası göğüs küçültme ameliyatına benzemektedir. Bu konu ile bilgiler göğüs küçültme bölümünde bahsedilmiştir.